“Marieke is veel zelfstandiger en heeft meer eigenwaarde”

moeder“Marieke zat veel thuis. Ze had geen werk en geen activiteiten. Dat heeft ze wel geprobeerd, maar het liep altijd uit op een teleurstelling. Marieke kan haar beperking namelijk goed verbergen en wordt daardoor vaak overschat. Door haar situatie was ze vaak somber. Als ouders konden wij haar niets meer leren. Dus toen we in de krant lazen over de academie voor Zelfstandigheid, waren we meteen nieuwsgierig. Na het kennismakingsgesprek waren we ervan overtuigd dat de academie inderdaad geschikt zou zijn voor Marieke. En het leek ook Marieke wel iets.”

“Op de academie is ze helemaal opgebloeid. Marieke heeft er geleerd om zelf met de trein en bus te reizen en ze leerde allerlei huishoudelijke werkzaamheden. Het is ook heel belangrijk geweest voor haar sociale contacten, want daar heeft ze altijd veel moeite mee gehad. Op de academie zag Marieke bovendien dat ze niet de enige is met een verstandelijke beperking. Ook daar fleurde ze van op.”

“De periode op de academie is voor Marieke heel belangrijk geweest. Wij als ouders zijn blij dat ze dit heeft mogen meemaken. Ze is veel zelfstandiger geworden en haar eigenwaarde is sterk toegenomen. Sinds kort woont ze begeleid zelfstandig; dat gaat goed. Ze heeft een appartement in een wooncomplex voor elf mensen met een verstandelijke beperking. Ze is daar dus met gelijkgestemden, wat prettig is voor Marieke. Ze zegt zelf: “Iedereen heeft daar wel iets”. Het geeft haar een goed gevoel dat ze een plekje voor zichzelf heeft. Ze voelt zich weleens alleen, maar de somberheid is verdwenen. En dat is voor ons als ouders enorm fijn; het scheelt veel zorgen.”

"Ik durf nu overal zelf naartoe met de trein. Dat geeft me vrijheid. En ik voel me zelfverzekerder"