“Op de academie voor Zelfstandigheid leer ik schoonmaken en gezond koken”bas arnhem verkleind

Bas Lenting (19) woont in Schuytgraaf in Arnhem. Hij heeft bewust gekozen om af te vallen en om in een groep te wonen. Het doel? Zich lekker voelen in zijn lichaam.

Bas: “Vroeger was ik een klein jochie. Sinds mijn ouders gescheiden zijn, ben ik dikker geworden. Ik ben toen uit huis gegaan. Toen ik zelfstandig woonde, kookte ik ongezond. Ik maakte het liefst wat ik lekker vond. Zondag was pizzadag. Ik woog 131 kg en was snel moe. Ik had er last van en wilde graag afvallen. Ik ben toen eerst gaan sporten. Dat ging goed. Toen nog een tandje erbij: elke dag op de fiets naar het werk. Ik werk als conciërge op een school met wijkcentrum. Ik maak prullenbakken leeg, zet stoelen klaar, bouw het podium op en ruim op na een feestje.

Een dag per week ga ik naar de academie voor Zelfstandigheid. Daar leer ik schoonmaken en gezond koken. Ik heb al een horecacertificaat. Ik weet wel wat gezond is, maar het gaat om het doen. Want ik wil heel graag afvallen. Ik wil me lekker voelen in mijn eigen lichaam. Nu weeg ik nog 121 kg. Mijn familie vindt het heel goed dat ik afval. Ik ben nu ook gestopt met ongezond eten. Wonen in een groep helpt me daarbij. Op deze groep kan ik het zelfstandig wonen rustig opbouwen. Daarom koos ik ervoor. Ik kook twee dagen per week voor de groep. En we doen allerlei leuke dingen. Daar geniet ik heel erg van.”

"Ik durf nu overal zelf naartoe met de trein. Dat geeft me vrijheid. En ik voel me zelfverzekerder"